top of page
earthseed logo (5).png

waarom radicaal geboortewerk?

Radicaal geboortewerk is geboortewerk voor vluchtelingen met oorlogstrauma, voor mensen die zich niet thuis voelen bij hun zorgverlener vanwege hun gemarginaliseerde identiteit, voor mensen die de boodschappen niet kunnen betalen maar wel extra begeleiding tijdens hun zwangerschap nodig hebben, voor zwangeren die gestigmatiseerd worden vanwege neurodiversiteit of handicap, voor mensen van wie overleven al zoveel vraagt dat ze geen ruimte hebben om de zorg te vinden die ze nodig hebben, voor mensen met zorgvragen buiten de richtlijnen. Voor iedereen die niet gezien wordt binnen de huidige geboortezorg, bestaat radicaal geboortewerk.

 

In een maatschappij die gedefinieerd wordt door kolonialisme, witte superioriteit, racisme, discriminatie, patriarchaal denken, seksisme, kapitalisme, validisme, homofobie, transfobie en onderdrukking, is het voor veel mensen eerder overleven dan leven. Omdat de geboortezorg geen inclusieve zorg biedt, lopen te veel mensen extra risico op schade of trauma tijdens hun zwangerschap. Daarom is de geboortezorg politiek. Zolang we dat negeren, negeren we ook de behoeftes en worstelingen van veel mensen en kunnen we niet spreken van holistische of persoon-gecentreerde zorg. 


Daar wil ik met deze training verandering in brengen. Radicaal geboortewerk centreert gemarginaliseerde mensen en is daarmee een vorm van activisme. Radicaal geboortewerk gaat ervan uit dat door bewustwording over ongelijkheid, discriminatie en structurele uitsluiting, we beter voor hen kunnen zorgen. Radicaal geboortewerk zorgt op een manier die ons bevrijdt van systemen van onderdrukking, door deze systemen actief te verstoren in plaats van er onbewust in mee te draaien. Zo maken we ruimte voor bezieling, spiritualiteit en belichaming. Radicaal geboortewerk is een ‘liberation practice’: een oefening in bevrijding.

“We are going up against such violent systems in our attempt to disrupt and push back: white supremacy, capitalism, ableism, patriarchy, classism, anti-Blackness, homophobia, etc. Any system that degrades and ignores our divine right to have care, rest, leisure, and space must be examined and illuminated. The time is up for any shallow wellness work that doesn’t speak about dismantling the systems that are making us unwell. We must blame and interrogate the systems. They are the problem.” 

Tricia Hersey - Rest is Resistance

wat ga ik leren?

De training is zo opgezet dat je gaandeweg een rijke hoeveelheid kennis opdoet over verschillende facetten die van belang zijn in radicaal geboortewerk, maar die nu nog onderbelicht zijn. Omdat ik ervan overtuigd ben dat geboortewerk innerlijk werk vraagt om juist en rechtvaardig uitgevoerd te worden, komt iedere sessie met een aanzet voor reflectie op het onderwerp. Deze vind je in het werkboek dat is samengesteld voor de training. In 8 weken en 16 sessies van 2,5 uur komen de volgende onderwerpen aan bod:

- Introductie in radicaal geboortewerk

- De geschiedenis van geboortezorg

- Racisme en ongelijkheid in de geboortezorg

- Obstetrisch geweld

- Inclusieve geboortezorg voor trans en non-binaire mensen

- Handicap, neurodivergentie en chronische ziekte in de geboortezorg

- Reproductieve rechtvaardigheid 

- Racism, Intersectionality, and Advocacy in Birthwork (Engels)

- Abortuszorg

- Traumasensitief werk in de geboortezorg
- Ancestral Wisdom in the Postpartum period (Engels)
- Resilience Toolkit: Becoming an Anchor for your client (Engels)

- 'It really does take a village' - over het belang van community care

- Working with Grief in the context of birth work (Engels)

- Alternatieven voor ondernemen vanuit een perspectief van radicaal geboortewerk

- Afsluitende sessie: bouwen aan een rechtvaardige toekomst

Zie het volledige programma voor meer info over de sessies en de gastdocenten.

interesse?

Ben je ge​ïnteresseerd om deel te nemen of heb je een vraag? Neem gerust contact op via het contactformulier

  • Instagram
Bedankt voor je interesse!
bottom of page