top of page
VI-Photography-21.jpg

Over mij

Madyasa 02.jpg

Madyasa (en) vroedvrouw

Ik ben Madyasa, en vroedvrouw. Ik werk vanuit het idee dat die twee met elkaar verbonden zijn. Je kunt bij mij zorg verwachten van mens-tot-mens; persoonlijk, warm en vanuit verbinding en vertrouwen. Ook hecht ik waarde aan autonomie en inclusiviteit. Hieronder vertel ik meer over mezelf en mijn achtergrond.

Ik was nog maar net 8 jaar oud toen mijn jongste tante beviel van haar dochter. Het eerste stuk van de bevalling vond plaats op de zolderkamer van mijn oudere tante, en in mijn herinnering waren er nog zeker drie andere vrouwen. Mijn moeder, nog een tante en 1 of 2 vriendinnen. Ik mocht als oudste nichtje aanwezig zijn en kreeg een stopwatch en een kladblokje om de weeën te timen. Een hele eer. Het voelde alsof ik deel uit mocht zijn van iets heel bijzonders. Ik begreep er weinig van, maar was enorm geïntrigeerd. En wat vond ik het jammer dat ik bij het laatste stukje buiten moest wachten. Toen wist ik het nog niet, maar ik denk dat die ervaring de start was voor de liefde die ik later ontwikkelde voor dit vak. 

Ik ben geboren en getogen Rotterdammer(t) en werd zelf geboren in het Ikazia Ziekenhuis. Mijn moeder was 'overtijd' echt overtijd, zoals dat toen nog kon- en ik had besloten om met mijn voeten kennis te willen maken met de wereld. Verder was het een ongecompliceerde en mooie geboorte, waarvan mijn moeder me vaak het verhaal heeft verteld. Zij was ook degene die altijd al wist dat ik vroedvrouw zou worden, 'omdat ik handen had om vroedvrouw te worden' zei ze. Ik was puberaal en vond het woord vroedvrouw vies. Maar jaren later leerde ik meer over de betekenis en kwam erachter dat het niets te maken had met wroeten, zoals ik dacht. In het  oud Nederlands betekent 'vroed' "wys, verstandig, geleerd, knap, bekwaam, ervare, kundig en bedrewe". Deze betekenis komt veel dichterbij hoe ik mijn eigen rol begrijp dan die van 'verloskundige' - een kundige in het verlossen. Het idee dat je als barende een ander nodig hebt om je 'te verlossen' geeft de indruk dat jouw rol een passieve is, terwijl jij de lead hebt. Mijn rol is om jou vanuit die kundigheid, ervaring en kennis te ondersteunen.

Op de opleiding was ik vaak op zoek naar meer; meer informatie, meer alternatieven, zienswijzen. Ik had sterk het gevoel dat er zoveel meer was dan wat mij werd aangeleerd en ik heb het enorm getroffen met de mensen die in die zoektocht op mijn pad kwamen. Ik deed een doula opleiding, spinning babies trainingen, en tal van lezingen en workshops om die honger naar meer te stillen. Dit heeft me een brede basis aan kennis en kunde gebracht en nog ben ik nooit uitgeleerd. 

In mijn vrije tijd lees ik graag, sta ik urenlang in de keuken om iets lekkers te maken voor een tafel vrienden, kijk ik films of brei ik (al brei ik niet vaak iets af).

Het lijkt me erg leuk om jou/jullie te ontmoeten!

bottom of page